Haiti - et år etter 12 januar

Den 12. januar for et år side raste verden sammen for et helt land som fra før av ikke hadde det så spesielt fett. Et jordskjelv med en styrke på 7,1 raserte Haiti. 230 000 mennesker ble drept og millioner ble berødt av den enorme katrastofen som rammet det fattigste landet av dem alle på den vestlige halvkule.

En hel verden fulgte med på de dramtiske bildene som ble sent ut av de store nyhetsbyråene. Mediefolkene inntok hoteller og gjestehus og NGOer og FN satte sitt enorme maskineri i gang. Sammenraste hus og bygninger - offisielle kontorer, parlamentsbygningen(bildet til venstre ble selve ikonet og symbolet på jordskjelvet) og et samfunn knust av skjelvet, var det som møtte dem og det internasjonale samfunnet. Et land som fra før hadde enorme problem og store utfordringer i forhold til utdanning, helse, ernæring og infrastruktur hadde på få minutter fått et nytt og mye større problem å hanskes med.

Strømmestiftelsen var tidlig ute med nødhjelp til Haiti. Gjennom vår paraplyorganisasjon Integral ble vi utfrodret til å samle inn penger som ble kanalisert gjennom mellom andre den amerikanske organisasjonen World Releif.
Nå er jeg her på Haiti sammen med Christina fra programavdelingen for å se hva som er gjort. For oss begge er det første gang vi er her.
Og for å være ærlig - det er ikke lett å danne seg et bilde av et land mange eksperter fortsatt ikke har oversikten over. Men bare etter en dag her er det i alle fall enkelt å se at det vil ta lang tid og enorme ressurser til for å få dette landet på beina igjen. Det er ikke vanskelig å få øye på ruiner og sammeraste bygninger som begravde tusevis av mennesker. Trafikken er vanskelig og til tider står den helt stille, og arbeidsledigheten er enormt stor. Før jordskjelvet var den opp mot 80 prosent - og hva den er i dag er det ikke mange som kan si noe sikkert om, det er mange - det er helt sikkert. Samtidig har den utformelle sektor blomstret og i følge folk som har bodd her i en årrekke har det ikke tidligere vært vanlig å se så mange gateselgere i Haiti.
Helse, mat, vann og presenninger som kunne gi mennesker tak over hode var noe av det Strømmestiftelsen bidro med gjennom det som ble samlet inn i Kristiansand og andre steder i Norge.
Dagen i dag, etter vi landet på flyplassen her i Port au Prince i formidag, (den 7. januar) har vært full av inntrykk. Enorme politiske utfordringer, store ødeleggelser og utfordringer, er det som møter haitierne hver eneste morgen når de står opp.

Men heldig vis er det lyspunkt å se - og det skal jeg blogge om i morgen eller en av de nærmeste dagene. For i morgen skal vi til Leogan - det området som ble hardet rammet av skjelvet.

Egil Mongstad i Haiti -
8. januar 2011




1 kommentar:

  1. Flott at dere skriver blogg om dette. Vi trenger å få lese og se bilder fra Haiti, slik at vi lettere kan følge med i utviklingen der.

    SvarSlett