Hus til Fortune

89 år gamle Fortune Perre (bildet til høgre) lar tårene renne fritt. Da jordskjelvet kom for et år siden raste livet sammen for den gamle kvinnen, men hun berget livet. Hun hadde eget hus der hun bodde alene. Huset hadde to etasjer og ti rom og var mer enn stort nok for den gamle kvinnen. På 35 sekunder ble alt borte. Ingen i familien hennes mistet livet. Men mye av livsgrunnlaget for henne og familien ble borte.

Hva skal jeg gjøre. Jeg mistat alt - alt jeg hadde spart, eiendeler og det jeg hadde ble knust i skjelvet. Heldigvis fikk jeg hjelp fra dere. Etter Gud er dere det mest viktige i livet mitt, sier den gamle og lar et smil blande seg med tårer. Heldigvis har hun barn og barnebarn som kan hjelpe henne med mat og det hun trenger.

Fortune er bare en av over en million som mistet hus og hjem da skjelvet kom. I dag etter dag, uke etter uke har over en million mennesker levd i leire for internt fordrevne. Over alt i Port au Prince og på veien vestover mot Leogane får en øye på teltleire. Hvite telt, grå telt, blå telt . nedstøvet av vind og regn støv og eksos skaper de en salgs beskyttelse mot vær og vind. Men volden og overgrpene som foregår om natten og spesielt mot jenter og kvinner kan ingen telt beskytte mot. Bare lov og orden og et hjem kan gjøre det. Derfor er hus noe av det aller viktigste, kanskje det aller viktigste, og helt trå med det myndighetenes planer er for befolkningen på Haiti nå.

For Brunell Josef og Simone Lozen (til venstre) har ventetiden vært lang. I tre måneder bodde de i telt. Men for Simone ble tiden i telt for hard. Å være vitne til det som skjedde i leiren var for tøft for trebarnsmoren som bad mannen sette opp et skur på det som en gang hadde vært grunnmuren til deres hjem. Der hadde de bodd de siste ni månedene, men nå skal de få nytt hus - et hus som møter alle de behovende de har i årene fremover. Nå river de det de satte opp og venter på nytt hus. Huset er prefabrikert, 18 m2, og gir sikkerhet for den vesle familien på fem.

Husene (til venstre) får de fra den amerikanske organisasjonen Christian Reformed World Releif Committee (CRWRC) - en oganisasjon som får støtte av nederlandske ZOA som vi i Strømmestiftelsen vurderer å støtte på her på Haiti.

Det var det for denne gang. Kommer tilbake med mer etter hvert. Onsdag er det et år siden jordskjelvet og jeg blogger litt om det da.
Egil i Haiti
10. januar 2011.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar