Mikrofinans som modell for morgendagens finanssystemer


Hei dere. Nå er jeg på plass i Nairobi, Kenya der afrikas første og største mikrofinans konferanse begynte i dag. Over 1300 delegater fra 75 land er med på konferansen med det klingende navnet Africa-Middle East Microcredit Summit.

Hvorfor det fortsatt heter microcreditt og ikke mikrofinans kan en jo lure på - for det er jo vitterlig slik at de fattige trenger mer enn kreditt. De trenger å spare - få forsikringer - og en rekke ulike andre finansielle tenester som ligger i navnet mikrofinans og som ikke dekkes av microkreditt.

Men tema ble tatt opp på konferansen i dag og det er ikke usansynlig at det vil skje en endring etter hvert her. For det er helt klart mer dekkende med Mikrofinans - noe også fredsprisvinner Muhammad Yunus (bildet) kom innom i sin åpningshilsen til alle delegatene.

Yunus tok forøvrig sterkt til orde for at - med en finanskrisen vi nå fortsatt er inne i - så trenger verden å se på andre modeller til en ny økonomisk ordning. Og det vi være umulig å ikke se på hva som har gjort at og hvordan mikrofinans har klart å ikke bli berødt av den globale finanskrisen.
Mikrfonans handler om de fattige og om å endre liv. Summiten vi er på i år - det er 14 gang vi er sammen - er på mange måter en avgjørende summit. Da verden skalv og de store finanshusen smeltet som is - stod lands regjeringer klare med redningspakker i milliardklassen til de som hadde forårsaket krisen. De fattige som ikke hadde gjort noe - spør ikke etter de store pengene men etter noe som kan gjøre livene deres bedre. Mikrofinans smeltet ikke som de store finanshusene - mikrofinans klarte seg - og vil klare seg når verden må reinvistere i finan og banking. Da vil Mikrofinans være en modell det vil være umulig å komme utenfor. Ting som ikke virker må forlates - ting som virker er en vei å gå videre på. Mikrofinans virker og når økonomiens historiebøker skal skrives en gang i fremtiden vil ikke Mikrofians spille en birolle - men ha en hovedrolle, sa Yunus.

Mikrofinans kan gjøre det umulige mulig - og den nye generasjonen - de unge de som ønsker å endre verden må komme til og skape jobber og virksomherter for fremtiden - med mikrofinansens grunnfilosofi som finansieringskilde vil vi og de skape jobber med et mål om å endre verden og ikke for å tene penger på det, sa Yunus.

Sterkt innlegg med stor applaus etterpå - men flere vil likefullt ikke være enig med Yunus i tenken om at å ikke tene penger på mirofinans.
Men det kan vi jo komme tilabeke til en gang senere. Og eventuellet -om du mener noe om det tema så kan du jo kommentere under. Så sett i gang.
Egil Mongstad - i Nairobi

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar