Jamii Bora viste veien i Nairobi

Om stemingen var høy og forventningene store til åpningen av Africa-Middle East Microcredit summit - så ble ikke stemingen mindere høy da Jamii Bora ønsket velkommen til Nairobi.
Og de skjedde før selveste president Kibaki kom og kastet glans over åpningen med sitt nærvær.

Men det var Ingrid og hennes kvinner og menn som tok kaka. Det var stille i salen - og jeg er sikker på at det også falt noen tårer da Ingrid presenterte sin egen sønn Waitaka Munro - og hans venn Miriam Wanjiru - to barndomsvenner fra gata (På bildet sammen med Ingrid i midten) - den ene adoptert av Ingdrid og den andre datter til Hanna Njeri - pionerkvinnen som tok de første kontaktene med Ingrid i 1999. Men det var de to barna Miriam og Waitaka som skal ha æren for de var de som førte Hanna og meg sammen sa Ingrid. Og det ble applaus.

Så kom de frem den ene etter den andre - Clarice som har slått seg opp med fisk, Janet Bett som i dag er sosialarbeider på gata, Joyce som har over 60 ansatte og blitt en ordentlig stor næringsdrivende i Kiberaslummen - Wilson Maina, tyven som var en ordentlig kjeltring i Mathare og er en av dem som i dag får med gangstere inn i Jamii Bora - Jane som skredder og lever emd en alvorlig sykdom og lever godt med det gjenom at lånene og arbeidsplassen hun har klart å skape med lånene i Jamii Bora, og med helseforsikringen hun også har gjennom Jamii Bora.

De var der de fleste - de som var med fra starten av - de som var blant de første 50 gatejentene og tiggerne. Flere av dem er døde - men fortsatt lever en flere og kan bære vitnemålene om denne fantastiske organisasjonens opphav og historie videre. Og det gjorde de til gangs i dag.

Er det rart vi er litt stolte av det at var Strømmestiftelsen som var den aller første internasjonale organisasjonen som var med å støtte Jamii Bora og som trodde på dem og har trodd på dem hele tiden.

Og om ikke dette er nok - den 31. mars ble Jamii Bora godkjent som bank i Kenya. Og det åpner for nye muligheter for de fattige for for Kenya.

Og helt til sist. Det er - som Ingrid sa - om noen skulle tvile på det - Mikrofinans når de aller fattigste av de fattige.
Og det er nettopp det som er et av flere tema for denne konferansen - om mikrofinans når de aller fattigste. De som lever på gata - tigger og blir utnyttet. Kvinnene vi har hørt om har gjort det - de klarte det med mikrofinans. Så da er det vel i alle fall sik at noen blir nådd i alle fall.

Kommetarer til denne artikkelen mottas også med takk!

I Nairobi er det fortsatt Egil Mongstad som blogger.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar