Ofre uten ansikt

I Uganda er 76 mennesker drept og over 60 skadet i tre bombeangrep i hovedstaden Kampala. Det tragiske skjedde den 4. juli da flere hundre festglade og fotballstemte mennesker var samlet for å ta farvel med årets verdensmesterskap i fotball og for å ønske nye stjerner velkommen på VM himmelen. Festen endte i blod, død og tragedie. En talsperson for den militante islamistiske gruppa Al-Shabab skal ha bekreftet at det er de som står bak bombeangrepene. Al-Shabab skal ha forbindelser til den mer kjente Al-Qaida.

Det vekker naturlig nok stor internasjonal forargelse når ting som dette kjer. Stater og statsledere fordømmer ugjerningene og eksperter kalles inn til redaksjoner og studio for å forsøke å gi oss bakgrunn og en mulig forklaring på hvorfor. De og vi leter etter svar på den uforståelige volden. Det er dette vi er vant med skjer i media, i alle fall når ugjerningen skjer i vår nærhet og rammer oss selv.

Avverget terrorangrep på norsk jord, terrorangrepene i London, i Madrid og mot tvillingtårnene i USA. Dette er store og tragiske angrep på freden og har med rette påkalt ord som krig mot terrorisme. En krig som pågår den dag i dag – globalt og over hele verden.

Men er det slik at store terroranslag alltid får bred oppmerksomhet? Dekkes terroren i Kampalas gater like bredt som i terrorangrep i Madrid og på undergrunnsbanen i London? Og hva er det som gjør at Vårt Land den 14. juli bruker to sider på å fortelle at fem amerikanske misjonærer ble skadet etter bombeangrepene i Kampala? Hva med de 76 andre – se som ble drept - de aller fleste fra Uganda? Hvem var de – hva gjorde de – hva skjer med deres familier nå – det er det verken avisen Vårt land eller noen andre norske medier som gir svar på.

Vårt Land skal ha ros for at de så bredt omtaler bombeterroren i Kampala, og avisen gir en forklaring på og forsøker å gi tragedien et ansikt med å vise til pastor Peter Mutabazi som ble drept i angrepet. Det er bra. Men uten de amerikanske misjonærene og uten Mutabazis død – er jeg redd at også denne avisen, som er blant de beste når det gjelder utenriksstoff – heller ikke ville gitt terroranslaget i Kampala like stor oppmerksomhet som terror i London, Madrid eller New York. Etter terrorangrep i Europa blir vi kjent med ofrene – vi vet hvem de er. I Kampala er det 76 drepte – kvinner og menn, sønner og døtre fedre og mødre. Og noen har mistet sin mamma og pappa. Men i vår medier er de ofre uten ansikt.

Egil Mongstad
Informasjonsleder i Strømmestiftelsen

1 kommentar:

  1. Helt sant. Og realiteten mediadekningen bygger på er jo at vi bryr oss mest om det som ligger oss nærmt. Heldigvis føler jeg at et år på ActNow har bragt hele verden nærmere meg, kanskje flere og flere etter hvert får slike erfaringer. Men i mellomtiden kan avisene godt være litt sprekere, og fordele oppmerksomheten på en måte som hjelper oss på vei.

    SvarSlett